meramela.blogg.se

En plats för inspiration, idéer och otaliga projekt

Uppfräschat och omgjort

Publicerad 2014-09-21 16:54:45 i Allmänt,

Att jag gillar att använda gammalt och omvandla till nytt är ingen nyhet.
på landet hittade vi ett gäng gamla stringhyllor som var i ganska risigt skick. Den svarta färgen hade flagnat och de var ganska krokiga. Men med lite färgborttagningsmedel fick de nytt liv!

Jag började med att pensla på ett tjockt lager färgborttagningsmedel som jag köpt på biltema.Sedan virade jag in dem i plast och lät dem ligga några timmar.


Efter det skrapade jag och sambon bort färgen med en skrapa. Det var betydligt enklare än jag trott men det tog förstås en stund. Borttagningen fungerade på 5 av 6 delar, det måste ha varit någon annan sorts färg på den sista. Men det gjorde inte så mycket, vi behövde den inte ändå.

Eftersom vi ville ha dem lite annorlunda bestämde vi oss för att låta dem vara stålrena istället för att måla dem igen. De var redan lite rostiga men efter att vi tvättat dem i vatten och låtit dem lufttorka så var de ännu rostigare. Bra tyckte jag!

På bauhaus köpte vi färdiga hyllplan som råkade vara samma djup som på riktiga stringhyllor och från specialbeslag.se beställde vi "string-beslag". Tyvärr inte äkta, men det är ju inte hyllplanen heller.

Efter extremt många om och men fick vi tillslut upp hyllorna på väggen (de skilde tydligen 5mm på höjden..) och nu är jag supernöjd!

Det blev inte jättebilligt och det tog ett bra tag, men det var ändå värt det:) Det finns även en djupare enkelhylla som sitter på en annan vägg, men den är inte fylld ordentligt än.


Jag passade på att sy några nya kuddfodral också. De som låg i soffan har varit "tillfälliga" under ett års tid nu:S
före:


Resultat

Publicerad 2014-09-21 16:40:23 i Allmänt,

Här är resultatet av 80-talsutklädnaden från förra helgen. Sambon var sent ute och hyrde en kostym samma dag. Och varför inte gå all-in? Pudelrock för hela slanten. Mormor-Ulla, 92 (i mitten;) var väldigt nöjd över att få uppleva synen av framförallt sitt barnbarn, iklädd svarta trikåer och lång svart peruk;)


Det där med smink "kunde väl inte vara så svårt??" Eller..?

80-talsfest

Publicerad 2014-09-09 15:58:21 i Allmänt,

Till helgen är vi bjudna på 80-talsfest hos en vän som fyller år. Eftersom jag aldrig varit på en förut så fanns det inga lämpliga kläder i gömmorna. För att göra det enkelt tog jag inspiration från en bild på Madonna med en korsettklänning med tyll. Korsett hade jag så det var bara att köpa ett gäng meter tyll.

Eftersom många någon gång i livet kommer sy en tyllkjol (antingen till sig själv eller till sina barn) så tänkte jag lägga upp hur man snabbt slänger ihop en själv.

Detta behövs:
ett gäng meter tyll (jag använde 5m)

resårband med rynkad kant


Såhär gör man:
Jag valde att dela tyllen på längden i tre olika bredder. För min del blev det ett misstag och det slutade med att jag klippte kjolen till en längd. Välj själv.
Ett snart sätt när man klipper ett så långt tyg är att använda ett bord eller liknade där du tejpar upp måtten. Då är det bara att klippa efter kanten på bordet. Istället för att mäta upp hela längden. Detta fungerar förstås bara om man gör något som inte behöver vara så noga.

Jag har använt mitt strykbräde och kunde därför nåla fast tyget snabbt när jag klippte.

Sedan syr man en tråckeltråd (6mm) på maskin. Viktigt att inte fästa tråden!


Efter det tar man tag i övertråden och drar försiktigt medan man motar tyget bort från sig så att det börjar rynka sig. Detta gör man tills hela biten är rynkad och totalt motsvarar midjevidden.
När måtten stämmer knyter man fast trådändarna i båda sidorna. Sedan är det dags för den lite trixiga delen. Man tar sitt resårband som är ca 3cm längre än midjevidden. (detta för att kunna fästa ihop ändarna.) Sedan syr man fast tyllen i den rynkade delen av resårbandet. Det är svårt att nåla så jag låter bli. Däremot kan det bli lite ojämnt. Men det är en tyllkjol så det kommer ingen se!

När tyllen sitter på syr man ihop resårbandet och vips är kjolen klar!

Jag fick lite tyll över så jag passade på att göre en hårprydnad. På maskerad får man gå all-in;)


Lycka till!


Amningskudde

Publicerad 2014-09-06 08:50:18 i Allmänt,

Min kompis ville ha hjälp med en egensydd amningskudde.
Det som behövs är:
Ett mönster (går att köpa eller att rita själv)
Valfritt tyg (Ida valde barntrikå i två olika mönster)
Lakansväv (till innertyg för kudden. Gamla lakan funkar utmärkt)
Fyllning (vi valde frigolitkulor. Ni vet som i sittpuffar)

Alltihop hittade vi på Stoff och stil på Svågertorp. Önskar det fanns en stor tygbutik här!

Vi ritade av mönstren, klippte ut delarna, sydde ihop innerkudden och fyllde med kulorna. Det här var det enda lite kluriga momentet. Vi tog en tidning som vi rullade ihop till en tratt. Trots detta fick dammsugaren åka fram efteråt.. Sen sydde vi igen hålet för hand.
Efter det sydde vi ihop yttertygets delar och satte i knappar. Knapphålen sydde vi för hand men beroende på vad man har för maskin kan man göra det på maskinen istället.

Jag satt mest och förklarade och övervakade.Om

Min profilbild

Mikaela

Bor numera med min sambo, våra två hundar Nike och Freja och katten Malou i Uppsala.   Den här bloggen använder jag som ett utlopp för min kreativitet. Jag älskar pyssel av alla dess slag och slänger mig huvudstupa från projekt till projekt. Jag är ganska ny på bloggandet och jag får väl erkänna att sidan, rent estetiskt, inte riktigt lever upp till mina ambitioner än. Men det ska jag jobba på;)   Om du hittar något om du undrar över eller bara vill komma i kontakt med mig är du välkommen att göra det på mikaelalarsen@live.se   Glöm inte att ett leende förlänger livet;)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela