Publicerad 2014-06-28 19:05:02 i Allmänt,
Det här är en creme som jag verkligen älskar. Jag använder den i lasagne, till tortellini (om jag är ambitiös) eller bara som den är om jag är lite lat. Höstpumpa, eller butternutsquash som den heter, är nog en sån där sak i grönsaksdisken som många tittar på och undrar vad man ska ha den till? Jag vet att jag själv gjorde det. Men så snubblade jag över ett recept i skolan när jag läste i Umeå och blev frälst. Det här behövs:1 st Butternutsquash1 st vitlök (alltså en hel)Färsk timjan (helst)Hönsbuljong -någon dlEn rejäl klick riktigt smörEn sked creme fraicheOlivoljaSaltPepparEn mixerSåhär gör du:Skär bort skalet från pumpan. Använd en riktigt skarp kniv. Dela den på mitten och gröp ur kärnorna. Skär den sedan i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. Skala vitlöken. Ett tips är att skära bort rotdelen på hela löken på en gång, innan du delar den i klyftor. Det går mycket fortare;) Lägg de skalade klyftorna bland pumpabitarna. Ringla över rejält med olivolja, strö flingsalt över och peppra. Toppa med några kvistar färsk timjan. Kör in i ugnen på 175 grader tills vitlöken fått färg och pumpan är mjuk. Ta sedan ut det och plocka bort timjankvistarna, men låt bladen vara kvar. Lägg alltsammans i en mixer. Tillsätt en rejäl klick smör, en sked creme fraiche och lite hönsbuljong. Mixa. Tillsätt mer buljong om cremen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar. Voila!